top of page
  • Foto van schrijverrampspoedofficial

We staan in de krant!

Oktober 2021

Rampspoed wil spelen totdat ze niet meer kunnen: ‘Het begon met een geintje’

Rockummer ‘Kibbeling van Neerbos’ was bedoeld als eenmalig geintje, maar ging viraal en de uitvoerenden werden direct geboekt voor een festival in thuishaven Tiel. ,,Nou, dan gaan we er ook vól voor”, aldus Rampspoed.

Wat veel muzikanten ambiëren, is de jongens van Rampspoed ‘gewoon overkomen’: succes. ,,Het is een heel apart verhaal”, vertelt frontman De Bliek in zijn Studio Tiel aan de Nieuwe Tielseweg, de plek waar het in januari dit jaar allemaal begon. Behalve als zanger, entertainer en komiek ‘Feestbeest Jerick’ is Bliekendaal ook bekend als eigenaar van deze studio, waar al zo’n tien jaar musici uit de hele regio repeteren.


''De overgeble­ven jongens wilden wel muziek blijven maken, maar ja, dat ging moeilijk zonder zanger.

- De Bliek


,,Begin dit jaar was er een bandje waarvan de zanger was opgestapt. De overgebleven jongens wilden wel muziek blijven maken, maar ja, dat ging moeilijk zonder zanger. Ik zei: weet je wat, voor zo lang als het duurt, doe ik wel een tijdje mee.” Hierop kwamen kwamen bassist Ocid (Tiel). gitarist Jarno Vink (Beesd), drummer Luuk van Duivendijk (Geldermalsen), gitarist en toetsenist Thomas van den Berg (Erichem) wekelijks in de studio spelen, waarbij De Bliek ‘de nodige vocale overlast’ voor zijn rekening nam. ,,Gewoon samen lekker stevig rocken. Nummers die we leuk vonden, zoals Killing in the name van Rage Against The Machine.” Kibbeling meenemen Het was ook dit nummer dat op een avond door De Blieks hoofd bleef malen: ,,Elke week neemt een van de jongens, die bij vishandel Neerbos in Tiel werkt, een zak kibbeling mee. En ik dacht opeens: killing, kibbeling... Weet je: ik maak een eigen tekst op Killing in the name en daar gaan we die gozer van de vis tijdens de volgende repetitie mee verrassen: Kibbeling van Neerbos. En dan vraag ik een vriend van me dit op te nemen, zodat we achteraf de reactie kunnen zien.”


''Iedereen was enthousi­ast, inclusief de visboer zelf.

- De Bliek

Zo gezegd, zo gedaan. Maar wat begon als geintje, kreeg een plotselinge wending. ,,Het filmpje kwam online en in korte tijd had heel Tiel het gezien. Iedereen was enthousiast, inclusief de visboer zelf. Wij werden daar ook weer enthousiast van, maar dachten: dat loopt wel los. Nou, niet dus.” Het was nog winter en plots kreeg de band Jan Kuster aan de lijn, eigenaar van de Tielse camping Tussen de Dijken én organisator van festival Rock & Blues Tussen de Dijken. De Bliek: ,,Jan zei dat we deze zomer op zijn festival moesten spelen. Ik zei: leuk, maar we hebben nog maar één liedje. ‘Nou dan hebben jullie wat te doen, want ik boek jullie voor vijftig minuten’.” Knipoog naar Rammstein De band besloot er voor te gaan. Er werd per direct twee maal per week gerepeteerd en er kwam een stel nieuwe eigen teksten, onder meer op muziek van Metallica en Rammstein. ,,En met een knipoog naar Rammstein werd ook een bandnaam bedacht: Rampspoed. Het lukte om in een half jaar tijd een show van vijftig minuten vol heel stevige feestrock in elkaar te beuken en begin augustus stónden we er. Wel begon het bij onze set enorm te hozen, maar dat past wel weer goed bij onze naam.” Het debuutconcert smaakt naar nog veel meer. ,,We gaan gewoon door, kijken wat het doet”, aldus de Rampspoed-zanger.


''Zodra we een repertoire van ruim een uur hebben, gaan we iedereen aanschrij­ven.

,,We hebben inmiddels ook al een eigen nummer gemaakt - Kom in de tent - en binnenkort verschijnt er nog een eentje: Skuurfeest, dat we samen met twee heel grote jongens uit de feestscene hebben gemaakt: dj Jantje en dj Barry Fest. Zodra we een repertoire van ruim een uur hebben, gaan we iedereen aanschrijven, want we willen overal live spelen. Spelen tot we niet meer kunnen.”


‘Zwarte Cross is dé droom’ Met een show vol ‘zeer stevige’ feestrock en boerenrock wil Rampspoed zo snel mogelijk de podia gaan betreden: ,,Tentfeest- en schuurfeestpubliek is waar we ons op richten, vooral omdat we zelf graag bij dit soort feesten komen. We hebben al op het Tielse festival Rock & Blues Tussen de Dijken gestaan en natuurlijk zouden we daar heel graag Appelpop aan toevoegen”, aldus zanger De Bliek. ,,Maar er is één podium, waar we echt heel graag willen spelen: de Zwarte Cross. Dat is dé droom.” Rampspoed gaat er serieus voor, heeft een paar weken geleden een volwaardige website gelanceerd en ook een eigen album staat op de wish-list: ,,We gáán ervoor en daarom repeteren we ook nog steeds tweemaal per week. Want als je voor plekken als de Zwarte Cross geboekt wilt worden, moet je er ook echt hard voor werken.”


Bron: Gelderlander.nl originele link: https://www.gelderlander.nl/tiel/rampspoed-wil-spelen-totdat-ze-niet-meer-kunnen-het-begon-met-een-geintje~a271770a/ Met dank het artikel geschreven door: Tessa Ariaans 12-10-21

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page